Har du problemer med overspisning, og kommer du til at overspise på alle mulige mærkelige tidspunkter af døgnet? Det er der råd for. Og du skal få dem fra en af de bedste at spørge på området.
Jette Uhre er Spisepsykologi Coach og arbejder med Mindful Spisning. Hun hjælper mennesker med at få et mere kærligt forhold til dem selv og deres mad. Hun laver et megasejt forløb, hvor hun lærer folk at stoppe med at overspise.
Det her er et uddrag af et interview med hende.
Når du snakker overspisning, hvad er det så helt konkret, du mener med det ord?
“Det er et godt spørgsmål, for der er rigtig mange mennesker, der kommer til mig og siger at de overspiser. Mange tror jo, at det handler om, at jeg spiser flere kalorier, end jeg har brug for, eller at jeg spiser mere, end hvad jeg havde planlagt, jeg skulle spise. Men overspisning kan man i bund og grund sige er den fysiske følelse af at have spist mere end kroppen havde behov for. Så det er denne her følelse af ubehag i kroppen, efter at man har spist. Man kan mærke rent fysisk, at det var mere end kroppen havde brug for. Fordi kroppen har jo brug for forskellige mængder mad på forskellige tidspunkter, derfor er der ikke bare en facit på hvad overspisning er. Det her med at føle at man mister kontrollen, og at det bliver meget impulsivt, det er også en stor del af det.”
Så hvad er problemet med alle de her slankekure og restriktioner?
“Arj, ja, hvor skal jeg starte? Man kan sige forskningsmæssigt så ved vi at 98-99% af alle der går på slankekur og taber sig, de tager det hele på igen. Hvad man også har fundet ud af er, at op mod 66% af alle der taber sig på en slankekur tager det hele på igen og tager mere på bagefter. Og det viser meget godt, hvad min holdning omkring slankekure er.
Slankekure arbejder imod vores naturlige, biologiske overlevelsesmekanismer, hvorimod den måde jeg arbejder på virkelig er at forstå, hvordan vi er indrettede til at spise, og hvad det er for nogle overlevelsesmekanismer, vi har. For eksempel når vi fra den ene dag til den anden går på slankekur og lige pludselig sætter vores kalorieindtag meget meget ned, så er det en overlevelsesmekanisme for kroppen at tænke: wow, er vi lige pludselig på en øde ø, hvor der ikke er noget mad? eller et eller andet. Så starter kroppen en stressreaktion og aktiverer det, der hedder det sympatiske nervesystem. Der er to modsatrettede nervesystemer: det parasympatiske, som er det, der er aktiveret når vi er helt afslappede, og så er der det sympatiske nervesystem, som er aktiveret, når hjernen oplever en trussel mod vores overlevelse og starter denne her stressreaktion.
Det er, hvad der sker, når vi pludselig sætter kalorieindtaget meget ned eller begynder at sætte restriktioner og slet ikke spiser noget mandag morgen. Det er tit den her: Jeg starter på mandag, og så spiser man nærmest ingenting.
Det der sker er, at der udskilles mere insulin og kortisol:
- kortisol signalerer til kroppen at den skal lagre mere fedt omkring maven, for det er nemmest at tage af, når vi skal flygte eller overleve og signalerer også til kroppen, at vi skal stoppe med at bygge muskler, for det kræver meget energi, når kroppen tror, vi er ude midt på en ø, så vil den jo prøve at holde på energien.
- kortisol gør også at vores appetit øges, det er også rigtig fedt, hvis vi er ude i ødemarken, hvor der nærmest ikke er noget mad, så skal vi jo have noget, der virkelig motiverer os til at søge efter det her mad. Så bliver vores lyst til mad højere for at motivere os til at gøre en indsats for at finde det her mad.
Det arbejder rigtig meget imod det sted, vi egentlig gerne vil hen, når vi sætter de her restriktioner og går på slankekure.”
Hvad ville være bedre at gøre? Hvordan kan man bedre få bugt omkring denne her vane med at overspise, eller dulme når man har det dårligt?
“Noget af det, som er grunden til, at det er så svært for mange at få den vægt, de gerne vil have og et balanceret forhold til mad, det er det her med, at vi i mange år har haft en tendens til at behandle symptomerne fremfor problemerne. Overspisning og for meget vægt er symptomer. Det kan selvfølgelig være et symptom på, at vi bare skal spise lidt sundere. Men det kan også og er i meget høj grad et symptom på nogle mere underliggende følelsesmæssige ting.”
Hvad kunne det for eksempel være?
“Det kunne være stress. Stress er når hjernen oplever en nødssituation, når der er noget, der truer os. Om det er fysisk eller mentalt. Så det godt være at vi sidder på kontoret, hvor der ikke er noget, der truer os, men vi tænker en masse Åh nej åh nej, jeg kan ikke følge med med alle de her opgaver, jeg skal så tænker hjernen: Der er en trussel, og så starter denne her stressreaktion i større eller mindre grad. Det er jo ikke sådan, at enten så er vi megastressede, eller også så er vi overhovedet ikke stressede. Men der er faktisk mange forskellige grader af det her, hvor den overlevelsesmekanisme bliver sat i gang.”
Så uanset hvilken type stress, så kan man få denne her trang til at overspise for at hjælpe?
“Ja, og vi lever jo i et samfund der er meget ophøjende omkring det her med at producere, og gøre så meget vi kan på så kort tid som muligt, og tingene skal gå hurtigt. Så jeg vil sige at på et stort plan, så er det meget den måde samfundet er skruet sammen på, der forhindrer os og vores krop i at slappe af, og kunne vide at vi overlever, at der ikke er noget, der truer os. Vi kan aktivere det parasympatiske nervesystem, hvor der er meget mere fokus på at regulere hormonerne og have en optimal forbrænding. Alle de her mere vedligeholdende processer i kroppen får tid og prioritering.
Så det er selvfølgelig en stor årsag. Den meget gængse måde at gå til angreb på det her er med slankekure, hvor man siger, at det bare handler om dårlig viljestyrke og selvdisciplin og selvkontrol, og jeg er også bare et svagt menneske, og vi har det rigtig meget med at slå os selv i hovedet og sige, at det er vores skyld, når vi overspiser, og vores vægt er ud af balance, og det skaber bare endnu mere stress Så denne her selvbebrejdelse er også en trussel for hjernen og skaber mere stress, og får kroppen til at holde endnu mere på vægten.
Det jeg arbejder med, som det allerførste med mine klienter, det er at stoppe selvbebrejdelsen, for det er tit den, der driver det endnu mere. Vi kalder det også slankekursmentaliteten, fordi det er en samling af alle de her meget negative overbevisninger omkring vægt og spisning.
Altså meget overfladisk hvor det kun handler om kalorier ind og kalorier ud. Du arbejder jo også kroppen og ved, at kroppen er meget mere kompleks end som så. Nu har jeg spist de her til kalorier, og så skal jeg gå en halv time for at forbrænde det. Altså det er ikke sådan, det fungerer. Det handler meget om, hvordan kroppen egentlig har det. Så det der med at give slip på selvbebrejdelse, det er noget af det allerførste, man skal gøre.”
Tjek Jette ud, hun har en meget inspirerende blog og rigtig meget godt på hjerte når det gælder overspisning.
Og vil du gerne gøre mere få et glædesfyldt forhold til mad, så er Jettes forløb “Mere glæde, mindre overspisning” skruet sammen til dig, der bruger virkelig meget af din tankevirksomhed på mad + hun kan hjælpe dig med at få et meget bedre forhold til din egen krop.
Det fulde interview om overspisning er med som bonus på forløbet Bæredygtig Sundhed.
Bæredygtig Sundhed - der holder - ja tak!
Du kan læse mere om forløbet her.