Den Psykosomatiske Traumemodel (også kendt som Metasundhed) – en introduktion
Den Psykosomatiske Traumemodel (også kendt som Metasundhed) er en model, der viser, hvordan krop og sind hænger samme.
Dette her indlæg er en introduktion til dig, der gerne vil vide mere om, hvad Den Psykosomatiske Traumemodel (METAsundhed) er, hvordan du bruger den i praksis, hvordan i terapeutisk sammemhæng, og hvor du kan læse mere om det.
Det er også til dig, der gerne vil vide noget om, hvordan krop og følelser i teorien hænger sammen.
Lad os komme i gang.
Hvad er den Psykosomatiske Traumemodel (metasundhed), og hvad betyder det?
Den Psykosomatiske Traumemodel er en model, der handler om Psykosomatik. Psykosomatik handler om, hvordan at fysiske symptomer [soma] kan hænge sammen med følelsesmæssige årsager [psyke]- som vi i modellen omtaler som traumer.
Teorien er udviklet af en tysk læge, og efterfølgende er den blevet videreudviklet som behandlingsmetode, der bruger sammenhængen mellem krop og følelser som udgangspunkt for at forstå symptomer – men allerede i mange traditionelle behandlingsformer har man forstået, at der en sammenhæng mellem følelser og krop.
Den Psykosomatiske Traumemodel (METAsundhed) giver en meget skarp og præcis forståelse af denne sammenhæng. Det har for mig betydet, at jeg ikke længere forstår symptomer som noget, der skal “bekæmpes”, men i stedet tegn på, at min krop hele tiden gør, alt hvad den kan for at hjælpe mig, og at jeg kan bruge de tegn til at udvikle mig som menneske og simpelthen bare få et bedre liv. Som behandler har det gjort, at jeg er blevet meget skarpere på, hvor jeg helt præcist kan gøre den største forskel for mine klienter på kort tid. Så det er altså et hamrende godt redskab.
Sammenhængen mellem krop og psyke
Den Psykosomatiske Traumemodel (METAsundhed) betragter stress som værende den underliggende årsag til symptomer. Men ikke bare det, i metasundhed hænger der altid en meget specifik type stress sammen med ethvert organ.
Idag er der ikke så mange fysiske stresstrusler som sult eller angreb i en normal, vestlig dagligdag. Til gengæld er der mange følelsesmæssige trusler. Men kroppen skelner ikke mellem, om du har en “fysisk” trussel, altså en tiger, der jager dig, eller om det er inkasso, der er efter dig. Kroppen vil reagere på din subjektive oplevelse, hvad end den er uden for dig eller inde i dig.
Når kroppen bliver udsat for en eller anden form for stress aktiverer det hjernen, som så igen aktiverer det organ, der bedst kan hjælpe dig med at klare den bestemte type trussel. Det gør den ud fra de forskellige organers evolutionære funktion samt eventuelle subjektive associationer.
Det betyder ikke, at alle, der udsættes for inkasso får den samme reaktion. Det er ikke truslen selv, der afgør, hvilket symptom man får, men din subjektive opfattelse af at det er trussel. Hvis du er hamrende ligeglad med inkasso, får du ikke et symptom, men hvis det er hele din stolthed, der er på spil, vil det påvirke dig mere.
Vi kan lige tage et eksempel:
Hvis nu du har en bums på halsen, har din krop aktiveret underhuden (det er der, bumsen sidder).
Underhudens evolutionære funktion er at beskytte os og vores grænser.
Hvis nu din umiddelbare association med din hals er stolthed, så betyder bumsen altså, at du har følt at nogen har overskredet dine grænser og angrebet dig på din stolthed.
Betyder det, at det kun er følelserne, der afgør om du får et symptom eller ej? Nej. Det er ligesom, at der er mange faktorer der spiller ind på, om der kommer en valmue i din have eller ej. Men hvis der er en valmue, så ved du, at der også har været et valmuefrø. På samme måde er der mange faktorer, der spiller ind på, om du har et symptom eller ej – men har du et symptom ved du også, at der har været den specifikke stressfaktor.
Vi kan derfor gøre rigtig meget for at rette på de omstændigheder eller vilkår, der har gjort, at du har fået et bestemt symptom. Men vi kan også tage fat om roden og forløse den. Min anbefaling er klart at gøre begge dele.
På den måde kan man altså bruge kroppens reaktioner og symptomer til at forstå underliggende og nogle gange ubevidste følelsesmæssige belastninger. Spændende.
Stress og løsning
I den Psykosomatiske Traumemodel (METAsundhed)gennemgår alle symptomer en cyklus. Når du udsættes for noget, der aktiverer en stressreaktion i din krop (pkt. 2), sættes organerne i stresstilstand (pkt. 3), så de kan hjælpe dig med at klare belastningen. Dette aktiverer stresssymptomer i organet.
Når der så kommer en løsning på problemet (pkt. 4), kan organerne igen slappe af og skal regenerere efter stresstilstanden for at vende tilbage til sig selv igen. Så kan der komme regenerationssymptomer (pkt. 5-7).
Det er ikke altid, at man lægger mærke til hele cyklussen. Men det betyder altså, at nogle symptomer er tegn på, at du lige har fået et problem, og andre symptomer er tegn på, at du lige har løst et problem.
Når symptomer kommer igen og igen betyder det, at der har sat sig et traume på din hjerne, der gør, at symptomerne aktiveres jævnligt af associationer. Det kan være, at du har oplevet at blive overfaldet ved et busstoppested. Hver gang du skal vente på en bus, bliver du bevidst eller ubevidst mindet om traumet og dermed genaktiveres symptomet.
Hvad betyder dine symptomer ifølge Den Psykosomatiske Traumemodel (METAsundhed)?
For at forstå, hvad dit symptom betyder, er der altså flere faktorer, der spiller ind.
Du skal først vurdere, om symptomet er tegn på stress eller regeneration. Stress er typisk kendetegnet ved kulde i kroppen, tankemylder og søvnbesvær. Regeneration er kendetegnet ved varme, smerte, evt. betændelse og rødme samt træthed.
Dernæst skal du kigge på, hvor symptomet sidder. Hvilket væv er det, hvor på kroppen er det.
Hvad er dine umiddelbare associationer til det sted? En kvinde fra Indien vil sandsynligvis have andre associationer end dig, og disse individuelle og kulturelle associationer er med til at afgøre, hvor symptomet opstår.
Endelig skal du kigge på organets evolutionære eller biologiske funktion. Hvad bruger du det helt konkret til? Kig i et anatomisk atlas. Eller spørg mig på hej@nadiazarling.dk.
Det interessante er nu det øjeblik, hvor symptomet opstod. Hvordan havde du lige fået eller løst en oplevelse, der har det tema, organet bruges til? Det er den følelse, du enten lige havde fået eller løst, der er nøglen i at forstå dit symptom.
Sådan arbejder jeg med den Psykosomatiske Traumemodel (METAsundhed)
Når jeg arbejder med den Psykosomatiske Traumemodel (METAsundhed) foregår det på to niveauer. Dels arbejder vi med det specifikke symptom og den specifikke følelse (frøet) og forløser det, så det ikke bliver genaktiveret. Dels arbejder jeg med at skabe generelt bedre betingelser, så din krop bliver stærkere og mere modstandsdygtig.
De bedste bøger om Den Psykosomatiske Traumemodel (METAsundhed)
Vil du gerne læse mere om Den Psykosomatiske Traumemodel (METAsundhed)? Det kan jeg godt forstå, det er jo megaspændende.
Her er de bedste bøger, der har inspireret mig (denne her liste opdateres løbende).
Din Bevidste Krop af Lars Mygind og Nadia Zarling Kamel
Dette er den opdaterede introduktionsbog til den Psykosomatiske Traumemodel, og indeholder derudover et opslagsværk, hvor du kan slå en masse symptomer op og læse den følelsesmæssige årsag bag.
Den bog kan du læse mere om her.
Kroppen Giver Mening – find følelsen bag dit symptom med METAsundhed – af mig.
Jeg har bestræbt mig på at skrive en ærlig og nede på jorden bog. Ikke for meget mirakel-mirakel-hurlumhej, men en god blanding af personlige erfaringer, ægte cases fra det virkelige liv, refleksioner, skepsis, nysgerrighed og en invitation til at mærke efter selv.
Den bog kan du læse mere om her.
Forstå kroppen intelligens – af Lars Mygind og Johannes Fisslinger
Denne her bog er en introduktion til METASundhed, og indeholder også en del cases og eksempler som jeg synes er rigtig nice. Desuden har jeg faktisk været medredaktør på den.
Din Intelligente Krop – af Susanne Billander
Denne her bog er en grundbog i metasundhed, hvor du bliver introduceret til principperne, og der er også en liste med symptomer bagi. Den er letlæst og praktisk, så et must at have på hylden.
METAfys – af Lisbeth Lundgaard
Denne her bog har særligt fokus på symptomer i bevægeapparatet og deres følelsesmæssige betydninger, og er skrevet af Lisbeth Lundgaard, som er fysioterapeut.
Louise Hay – Helbred dit liv
Louise Hay har med bogen Helbred dit Liv lavet en overskuelig liste over alle mulige symptomer og med forklaringer til. Det er ikke 100% de samme definitioner, som der er i metasundhed, men nogle gange er der til gengæld andre oplysninger, og derfor er den rigtig fin til inspiration.
Inna Segal – Kroppens hemmelige sprog
Inna Segal har også lavet en bog, der er vildt god at slå op i. Hun følger dog heller ikke helt de samme principper som i metasundhed, men der er mange ting til fælles, og derfor er den god at have med ved siden af til inspiration, og hun skriver nogle ret fine definitioner. Denne her vil jeg helt klart have stående på boghylden som meta-entusiast.
Et minus er, at den er rimelig hård i sproget, og derfor skal du måske lige tage beskrivelserne med et gran salt.
Peter Levine – Væk tigeren
Denne her bog er teoretisk og vildt fed om, hvordan at traumer påvirker kroppen. Det er et must, hvis du er interesseret i krop og psykologi, og gerne vil have en lidt dybere forståelse for, hvordan tingene hænger sammen.
Psykosomatiske Traumeanalyse (METAsundhedsanalyse) og sessioner
Den Psykosomatiske Traumemodel (METAsundhed) er et analyse-redskab, ikke en behandling. Sammen bruger vi det til at finde ud af, hvad der er den underliggende årsag til dit symptom, og sammensætter en plan for, hvordan vi bedst kan støtte op om din krops helbredelse (her går vi holistisk til værks).
Derefter arbejder jeg som behandler videre med andre behandlingsmetoder, til at forløse de traumer og følelsesmæssige årsager, vi finder frem til. I den forbindelse er det mest effektive jeg selv har arbejdet med, Transbiologisk Traumeterapi, men jeg behandler også nogle gange med Tankefeltterapi (TFT eller EFT). Alle tre er meget skarpe terapiformer til at hjælpe dig med at slippe følelser på et dybere plan.
Vil du gerne vide mere?
Hvis du gerne vil vide mere om Den Psykosomatiske Traumemodel (METAsundhed), anbefaler jeg at du holder øje med de her:
På Institut for Psykosomatik og Følelsesforløsning laver vi uddannelser indenfor krop/psykeforståelse og metasundhed. Så har du en behandler i maven, ville jeg holde øje med dem.
Har du et symptom, du gerne vil behandle med metasundhed? Så hjælper jeg dig. Book en gratis afklarende samtale her.
Har du nogen spørgsmål til artiklen, metasundhed eller dit symptom, så vil jeg hjertens gerne høre det. Skriv til mig på hej@nadiazarling.dk